Ökad konkurrens sänker byggkostnader

1:34 min

Kommunägda Stockholmshem har använt så kallad delad entreprenad, CM, vid ett bostadsbygge i Solberga. CM-Bolagens ordförande Stefan Dahlgren hävdar att metoden kan sänka byggkostnaderna med tio procent.

– När man genomför ett CM-projekt så kapar man ju ett led, det vill säga man har ingen total eller generalentreprenör, säger Stefan Dahlgren.

– Givet att entreprenören och CM-organisationen är lika duktiga på att upphandla och genomföra så kommer ju åtminstone den här generalentreprenörens arvode, påslag, att försvinna. Det vill säga kanske åtta, tio, tolv procent.

Ni skriver om ökad konkurrens. På vilket sätt kan det här öka konkurrensen?

– Om man delar upp en entreprenad i kanske 30 delar eller 35 delar så blir ju varje inköp ett eget moment, där man vänder sig till marknaden och att även fråga internationella aktörer är fullt möjligt.

Kommunägda Stockholmshem har använt CM-Metoden, eller Construction Management, när fyra nya flerfamiljshus byggts i ett äldre bostadsområde i Solberga i Stockholm. Det innebär att Stockholmshem anlitat ett konsultbolag och själv är byggherre, istället för att ge uppdraget till något av de stora byggbolagen.

Exempel på andra projekt som drivs på samma sätt är renoveringarna av Östermalms Saluhall och av Löwenströmska sjukhuset.

Stefan Dahlgren säger att metoden både kan sänka byggkostnaderna och ge bostadsbolaget större kontroll över slutresultatet.

– Det man framför allt vinner, det är att man får en produkt som också är anpassad för den förvaltning som kommer efteråt. Det vill säga att du har fått den typ av hissar du vill ha eller andra saker, styrutrustning och liknande, som gör att du kan förvalta den här byggnaden i 100 år och veta att du får en god och bra avkastning och en lättskött byggnad.


Per Stahre
per.stahre@sverigesradio.se