Fjällräddningen vill använda drönare

2:13 min

Den svenska polisen kommer att köpa in drönare, som bland annat ska kunna användas till farliga uppdrag. Nu hoppas även Fjällräddningen få tillgång till en av dessa drönare.

– Fjällräddningen skulle vara jätteglad om vi hade en sådan, det skulle underlätta arbetet på många sätt, säger Roine Norström, ansvarig på Fjällräddningen i Norrbotten.

Polisen har gjort en upphandling av drönare, alltså fjärrstyrda flygfarkoster - en upphandling som vunnits av Saab.

Det är inte bestämt hur många drönare som ska köpas in eller var de ska placeras, säger Isabel Thorén, intendent vid Polisens utvecklingscentrum.

Nu hoppas Fjällräddningen att få tillgång till en av dem.

Roine Norström har flera exempel där en drönare, utrustad med en kamera som skickar bilder till en operatör, skulle varit till stor nytta.

– Exempelvis har vi haft tre, fyra eftersök i höst. När man till exempel söker efter älvstränder där är väldigt risigt, så skulle man kunna köra en drönare och ta in bilderna direkt, säger Roine Norström.

Utöver att man vinner tid när man kan söka efter människor med drönare, så finns det uppdrag där det är svåråtkomligt, risk för laviner eller stenras och där det helt enkelt är riskfyllt att vistas. Där skulle drönare underlätta, säger Roine Norström.

– Om vi tänker oss en ravin med stenar som har rasat så är det lätt att köra in en drönare dit. Man sparar både tid och risker, säger Roine Norström.