Designklassiker med Li Pamp

Sigurd Lewerentz bjöd på skarpskuren elegans

7:56 min

Han var en av huvudarkitekterna i Stockholmsutsällningen som leddes av Gunnar Asplund. Hans stil beskrivs som radikal för sin tid. I programmet pratade Mina med Li Pamp om en av Sveriges mest framstående arkitekter, Sigurd Lewerentz.

Sigurd Lewerentz arbetade tätt med Gunnar Asplund även i andra projekt. Bägge två har satt stora avtryck på kyrkogårdar runt om i Sverige och kanske allra mest med Skogsskyrkogården i Stockholm.

– Det var ett jätteprojekt som startades på 1920-talet och inte var färdigt före 1940-talet, säger Li Pamp.

Han var verksam fram till 1960-talet och har ritat flera kända kyrkor i Sverige. Förutom Skogskyrkogården har han bland annat ritat Östra Kyrkogården i Malmö och St:Pertri kyrka i Klippan. 

– Han har gjort väldigt annorlunda kyrkogårdar. Det är hela landskap, inte bara kyrkogård så som vi tänker oss den med gravstenar. Det här är något helt annat.

Och så var det ju det där med att han kan ha varit lite bångstyrig. Han var ofta på plats för att övervaka när hans projekt byggdes. Sen blev inte hans egen gravplats som han hade velat.

– Han ville bli begravd uppe på en av höjderna på Östra kyrkogården. Av någon anledning fick han inte det. Då blev han sur och valde en anonym gräsplätt för sin sista vila, utan gravsten eller något sånt. Det var som en sista demonstration.