Thailand och tystnaden

8:08 min

Det har gått ett och ett halvt år sedan militären tog makten i Thailand efter en oblodig kupp. Generalen Prayuth Chan-otcha utlovade då nyval, men det har ännu inte skett. I stället har klimatet hårdnat och en tystnad börjar sprida sig i samhället. Mina pratar med Sveriges Radios korrespondent Margita Boström om det i P4 Extra.

Journalister och skribenter tystas ner i allt större utsträckning. personer som skriver kritiskt kan plockas in till något som militärjuntan kallar för åsiktsjustering. De plockas in i sju dagar och får inte ha kontakt med advokat eller anhöriga. Därefter tvingas de skriva på ett papper som gör att de avsäger sig rätten att skriva om något politiskt.

Även politiskt engagerade  utsätts för ett stort tryck. Efter protester mot misstänkt korruption i samband med ett bygge av en minnespark greps flera ungdomar. De väntar nu på att ställas inför rätta.

Det är inte bara kritik mot militärjuntan som tystas ner. En 27-årig ställs inför rätta för majestätsbrott. Detta efter att ha twittrat om kungens hund. Vilket har väckt starka reaktioner. För det här riskerar han upp till 37 års fängelse.

Det nationella statistiska kontoret i Thailand har låtit göra en undersökning för att mäta hur nöjd befolkningen är med militärjuntan. Undersökningen fick uppseendeväckande resultat, där 99,3 procent var positiva. Den har ifrågasatts från akademisk håll. Kritikerna menar att det inte går att avgöra hur urvalet ska vara gjort.

Ekonomin i landet går inte på högvarv. Många av marknaderna som Bangkok är så känd för har tvingats stänga igen. Den enda delen av ekonomin i Thailand som går bra just nu är turismen som slår alla tidigare rekord.

Många ställer sitt hopp till den folkomröstning om ny grundlag som ska komma. När den blir av är det däremot svårt att avgöra. Det finns personer som tror att militärjuntan kommer att vänta med ett införande av efter att successionen ägt rum. Kungen är i dag 88 år gammal.