Östergötland

EU-förslag oroar sportskyttar och jägare

1:20 min

De nya vapenlagar som diskuteras inom EU har skapat oro bland jägare och sportskyttar. Orsaken är ett förslag om förbud mot halvautomatiska vapen.

Det är bland annat terrordåden i Paris tidigare i år som gjort att EU nu utreder en ny vapenlagstiftning. Bland förslagen finns ett förbud mot halvautomatiska vapen, något som skapat oro både bland jägare och sportskyttar.

Tomas Svensson från Linköping är jägare men också sportskytt på elitnivå. Han har bland annat två världsrekord i grenen precisionsskytte med pistol men tävlar också i andra grenar. Han menar att om förslaget blir verklighet kommer skyttesporten drabbas hårt.

– För min del skulle det innebära att jag får lägga ner mitt tävlande. Pistoler är ju per definition ett halvautomatiskt vapen.

Också när han jagar använder han ibland ett halvautomatiskt gevär. Att man behöver ett sådant vapen som jägare menar han bland annat beror på att det i dag jagas mycket vildsvin där en snabb omladdning behövs men också för att det finns handikappade som har behov av halvautomater.

– Mina vänner som har funktionshinder klarar inte att repetera ett vanligt gevär.

Tidigare i år har inrikesminister Anders Ygeman sagt till SVT att Sverige vill ha mildare regler. Peter Thorsell som är verksamhetsansvarig för vapenärenden på polisen har också sagt till SVT att de halvautomater som vanliga jägare använder inte kommer att omfattas av förbudet. Men det är en försäkring som Thomas Svensson inte ger mycket för.

– Så som förslaget är skrivit kommer det att drabba alla vapen. Att Peter Thorsell på polisen går ut och säger så innebär att han tolkar det på sitt sätt.

Vi har sökt både Anders Ygeman och Peter Thorsell för en kommentar men inte lyckats nå någon av dem.