Strid om mögelskadade hus rasar vidare

1:57 min

De båda bostadsrättsföreningar som har de fyra tornhusen vid Tunavallen i Eskilstuna ska driva frågan vidare mot byggföretaget Peab, om de enstegstätade fasader som de menar har orsakat de mögel- och fuktskador som husen drabbats av.

Att de nu går vidare med frågan beror på den dom i går i Högsta Domstolen, som gav villaägare i Skåne rätt till ersättning från byggföretaget där, på flera hundra tusen kronor per villa för att åtgärda fukt och mögelproblem.

De båda bostadsrättsföreningarna Tunavallen och Snälltorpet har redan haft kontakter med sina jurister om att föra talan mot Peab som byggt husen.

Föreningarna har enligt Ingemar Anderson lagt cirka en halv miljon kronor på en konsultrapport, som visar på fuktskador och mögelproblem. Till det kommer kostnader för att kontinuerligt laga putsen i fasaden, som hela tiden krackelerar och ramlar ner från de 17 våningar höga husen. Men hittills har Peab inte velat stå för några kostnader.

I februari kom en första HD-dom, som slog fast att det var fel att använda byggmetoden enstegstätade fasader, som ställt till med fuktskador och mögelproblem i mängder av fastigheter och i går kom nästa HD-dom, som slog fast att det var vårdslöst av byggföretagen att använda den, och att fastighetsägare har rätt att få fastigheterna åtgärdade eller ekonomisk ersättning.

För de villor i Skåne, som den prejudicerande domen gäller, handlar det om flera hundratusen kronor per villa.

Minst 160 000 bostäder tros ha byggts med byggmetoden, men ingen vet exakt. Hur många fastigheter som har problem finns det heller inga uppgifter om, men allt talar för att domen kommer att medföra stora kostnader för byggbranschen.

Enligt Peabs talesman Niclas Brantingson, så har Peab ett 100-tal fastigheter med konstaterade brister. Bolagets jurister går nu igenom HD- domen och han vill inte kommentera Tornhusföreningarna vid Tunavallens krav på ersättning.