Många hämtar sina guldsmycken hos pantbankerna före jul

1:19 min

Inför jul- och nyårshelgerna är det många som vill hämta ut sina finare smycken hos länets pantbanker. Anledningen är att guldet har status och att många tjejer vill vara fina inför högtiderna, berättar Joanna Spanier som har en pantbank i Gävle.

Jul- och nyårshelgerna är en tung ekonomisk period för många. Inte helt oväntat är det också en hel del människor som besöker en pantbank under den här perioden.

Men inte för den anledning man först skulle kunna tro.

– Jag kan inte påstå att folk lånar mer pengar innan jul. Det är ju konstigt för att det är någonting man kanske skulle förvänta sig eftersom man behöver extra pengar, säger Joanna Spanier som har en pantbank i Gävle.

På disken i pantbanken där Joanna Spanier jobbar ligger tunga guldkedjor på rad bredvid armband och ringar. Det är väl använda smycken som flera människor pantsatt med förhoppningen om att en dag kunna få lösa ut dem.

Men när de stora högtiderna närmar sig händer något.

– Folk vill ofta hämta ut sitt guld innan jul och nyår.

Varför är det viktigt?

– Det är egendomen. Det är också status. Om man belånar sina ringar, kedjor och armband är man liksom naken på något sätt. Det är många tjejer som säger det. Så vid högtider ska man ha dem tillbaka, säger Joanna Spanier.

I januari är det många som återvänder till pantbanken för att åter pantsätta sina glimmande ägodelar för att de behöver pengar. Men det är ingenting som förvånar Joanna Spanier.

– Jag är van. Jag har jobbat här i flera år så det är inget konstigt att de återkommer, säger hon.