Ted Gärdestad hyllas i Eskilstuna

6:30 min

Den 18 februari skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år. Därför hyllas han på Statt i Eskilstuna. Kompband är Rock´n roll Machine från Eskilstuna. 

Eskilstunabandet Rock´n roll machine, som var Gärdestads kompband i början av 90-talet, hyllar honom med en specialkonsert med inbjudna gästartister.

Bandet kompade 70-talets stora popidol Ted Gärdestad när han gjorde comeback på krogen "Frimis" i Örebro i oktober 1991 och var vid hans sida på scenen fram till 1996.

Elbassisten och konsertarrangören från Eskilstuna Peter Maier minns spelningen mycket väl.

– Vi lirade några låtar själva och sen spelade vi introt på Satellit och bröt efter en bit och frågade publiken om vem som hade skrivit den och alla skrek Ted Gärdestad. Om ni applåderar nu så kommer han in, sa vi, men det var bara tyst och ingen trodde på det, men han kom in och satte sig vid pianot och där står det bastanta snubbar med sex stora stark innanför västen och bara gråter. Tårarna bara rann och de sjöng med, vartenda ord. Det var en stark upplevelse och man kände det från scenen.

Spelningen ledde fram till fler konserter med Ted Gärdestad mellan 1991 och 1996.

Gärdestad uppträdde bland annat i Nyköping vårvintern 1992 tillsammans med bland andra Dan Hylander och Tove Naess – då med andra musiker.

Rock´n roll machine spelade också med Ted Gärdestad på dåvarande Brasseriet i Eskilstuna.

Fem år efter Örebrospelningen åkte Rock´n roll Machine till Gävle 13 december 1996 för en spelning som skulle bli den sista med Ted Gärdestad och man repeterade i Härad i Strängnäs inför konserten.

– Vi märkte redan på repet att han inte mådde bra. Jag tänkte hur fan ska det här gå. Vi åkte upp till Gävle, Harpo var med också och vi spelade. Sen skulle Ted in, men det gick knackigt. Det var svårt. Vi drev spelningen framåt. Det kändes att det blir nog ett uppehåll. Mycket riktigt var det den sista spelningen. Det vart nästan 100 konserter med honom.

Ted Gärdestad var stor popidol på 70-talet, men efter vinsten med låten Satellit i Melodifestivalen 1979 och skivan "Stormvarning" ett par år senare försvann han från popscenen och sökte sig bort från artistlivet och idolskapet och försökte hitta sig själv. Han sökte sin identitet.

Idolskapet hade påverkat honom och i sökandet efter sin identitet började han meditera och gjorde regelbundna resor till den religiösa rörelsen Bhagwans högkvarter i Oregon i USA och bytte namn till Swami Sangit Upasani.

Ted Gärdestad kämpade mot sina upplevelser av röster i huvudet som han beskrev som onda makter som jagade honom dygnet runt.

Han led av schizofreni och en rad olika yttre faktorer påverkade hans psykiska hälsa negativt, bland annat uppgifter om att han skulle vara 33-åringen som misstänktes för mordet på Olof Palme 1986.

Ted Gärdestad begick självmord i juni 1997. Han blev 41 år.

Även efter hans bortgång åkte Rock´n roll Machine runt och spelade bröderna Gärdestads låtar och det gör de fortfarande. Den 18 februari hyllas Ted Gärdestad på Statt i Eskilstuna - samma dag som han skulle ha fyllt 60 år.

Gästartister är Harpo, Magnus Bäcklund, Tina Ahlin, Östen Eriksson och Ted Gärdestad-stipendiaten Therese Nestor.

Elbassisten Peter Maier berättar om hur diskussionerna i bandet gick när medlemmarna planerade en hyllningskonsert.

– Vi spånar fram en idé om hur man ska hylla någon med en viss värdighet. Han är värd respekt för hans musikalitet och Kenneth för sina texter. Det får inte bli något tivoliaktigt av det. Det är ju glad musik förutom några undantag. Det måste vara i en positiv anda och i och med att vi har en relation till Ted så sa vi att vi inte bara kan berätta det roliga för det var inte lätt att spela med honom. Det kunde vara jobbigt. Det berättar vi också under konserten. Jag tror att vi alla som var med och spelade upplevde stolthet att få göra det. Jag känner så i alla fall.