Flyktingströmmen ger "rött läge" för flera kommuner i Skaraborg

0:56 min

Året som gått har satt kommunerna på prov i samband med den stora flyktingströmmen. Flera kommuner i Skaraborg larmar nu till Länsstyrelsen om att läget är kritiskt. 

Länsstyrelsen gör varje vecka en samlad bedömning över hur kommunerna klarar av flyktingströmmen och under förra veckan gick Hjo kommun upp i så kallat rött läge, alltså kritisk påverkan. Gullspång ligger på nivån under. Detta när det gäller den sammanvägda bedömningen.

Tittar man på hur socialtjänsten klarar läget så hamnar Hjo, Gullspång och Tidaholm på rött och i Karlsborg går skolverksamheten på knäna.

Länsstyrelsen i Västra Götaland skriver i sin lägesrapport att kommunernas uthållighet är begränsad, att det förekommer sjukskrivningar och i vissa fall uppsägningar bland kommunal personal. Polisen rapporterar om en betydande ökning av incidenter och bråk på förläggningar. 

Det ser ut att bli en fortsatt prövning även in på det nya året. Prognosen från Migrationsverket under 2016 pekar på att det väntas cirka 33 000 ensamkommande barn till landet. 

Migrationsverket har i dagarna tecknat avtal med flera skaraborgska kommuner om att ta emot ensamkommande aslysökande barn. Från mitten av januari ska Falköping ha plats för 85 barn, 65 i Götene, Tibro ska hålla 70 platser tillgängliga för ensamkommande barn, Tidaholm 79 stycken och i Lidköping ska det finnas 110 platser.