Inflytelserik syrisk rebelledare har dödats i flygattack

1:30 min

En inflytelserik syrisk rebelledare har dödats i en flygattack. Ledaren Zahran Alloush grundade den militanta gruppen Jaysh al-Islam och han ska enligt uppgift ha träffats av ryska missiler i en förort till Damaskus.

Den framträdande rebelledaren dödades i dag i ett flyganfall i Syrien, rapporterar både regeringen och oppositionen.

Zahran Alloush ledde organisationen Jaysh al-Islam som hade en stark ställning i förorterna till Damaskus där de bekämpar Assadregimens trupper. Rörelsen har en islamistisk inriktning men har också samarbetat med den västinriktade oppositionen i den Fria Syriska Armén.

Zahran Alloush dödades tillsammans med fem av sina närmaste män under ett möte i förorten Ghouta strax öster om Damaskus. Hans död är en av oppositionens svåraste förluster på flera år och den kommer samtidigt som den syriska armen, med hjälp av ryska flygbombningar, inlett en operation för att återta den ökända förorten Ghouta som kontrolleras av rebeller.

Det var mot Ghouta attacken med kemiska vapen riktades, men Jaysh al-Islam har haft förorten i fasta grepp sedan flera år. Nu finns det mycket som tyder på att Bashar al Assads regim stärker sina positioner runt huvudstaden med hjälp av ryska flygbombningar.

Rebelledaren Zahran Alloush var en av det syriska upprorets mest kontroversiella personer. Terrorstämplad av den syriska regimen, betraktades Jaysh al-Islam länge som starkt extremistisk och Alloush själv propagerade för att fördriva shiamuslimer och alawiter från Damaskus.

Under senare tid anses Jaysh al-Islam ha svängt i mer moderat riktning. Gruppen backas upp av Suadiarabien och Turkiet. För knappt två veckor sedan deltog Zahran Alloush i ett möte i Saudiarabien där de olika oppositionsgrupperna samlats för att lägga upp en strategi inför de stundande fredssamtalen med den syriska regimen.