Ambulansfacket larmar om hot och våld mot personal

2:01 min

Ambulanspersonal hotas och utsättts för våld dagligen i Stockholm. Ambulansfacket kräver nu krafttag mot våldet mot ambulanspersonalen.

Hot och våld mot ambulanspersonalen har blivit mycket vanligare under de senaste 10-15 åren i landet, uppger Ambulansfacket.

– Det här inte förvånade. Vi möter regelbundet attacker mot blåljuspersonal. Och det oroar oss, det äter sig in hos människorna och gör att många är oroade över att gå till arbetet, säger Henrik Johansson, förbundsordförande hos Ambulansfacket.

P4 Stockholm har tidigare i dag rapporterat om ambulanspersonal som attackerats med en påk i Huddinge. I Stockholms län möts ambulanspersonalen varje dag av liknande våld och hot under främst kvällar och nätter. Tidigare i år skedde en granatattack mot en ambulans i Stockholmsområdet. Henrik Johansson säger att det här är en av anledningarna till att personalomsättningen är så hög. 

Ambulanspersonalen känner sig otrygga och är rädda för konsekvenserna vid hot och våld och vågar inte alltid polisanmäla brotten. Samtidigt blir patienterna som ska färdas i ambulanserna drabbade.

– De får ju inte ambulansen då vi blir hotade eller beskjutna. Och det här är ett jätteproblem, säger Henrik Johansson.

Henrik Johansson, efterlyser en straffskärpning i lagen mot hoten och våldet. Facket har också uppvaktat Stockholms läns landsting under flera år för att få hjälp.

– Utrustning, övning och utbildning är en total bristvara i Stockholms län. Det landstinget gör gång på gång är att hänvisa till ambulansbolagen. Man har ju lagt ut ambulanssjukvården på privata ambulansbolag. Och den här typen av åtgärder kostar pengar och ingen är intresserad av det, säger Henrik Johansson.