SD: Jäv bakom pengar till kyrkan

1:06 min

Sverigedemokraterna i Karlskrona anklagar Walla Carlsson (S) i socialnämnden för jäv efter att både ha ansökt om pengar och röstat till till ansökan.

Socialnämnden sa i december ja till att ge tre kyrkor i Karlskrona nära 100 000 kronor i bidrag för att öppna ett boende där EU-migranter kan övernatta ett par dagar i veckan.

Kyrkorna hade gått ihop i en gemensam ansökan och Walla Carlsson fanns med i ansökan för Emanuelskyrkans räkning. Walla Carlsson sitter också i socialnämnden för Socialdemokraterna och röstade ja till den egna ansökan.

– Hon har deltagit hela vägen ut. Hon har inte anmält jäv eller delikatessjäv utan deltagit i beslutet och röstat igenom sin egen ansökan, säger fullmäktiges gruppledare Christopher Larsson (SD).

Borde tagit in ersättare

Han menar att Walla Carlsson borde anmält jäv och låtit en ersättare gå in och röstat istället.

– Nej, jag tänkte inte på jäv. Och informationen fanns på nämnden att jag fanns på båda sidorna men ingen sa någonting, säger Walla Carlsson (S).

Extrainsatt möte

Enligt kommunallagen ska ledamöter inte delta i beslut där de själva eller deras anhöriga kan gynnas av ett beslut ekonomiskt.
Den tillförordnade kommundirektören Per Jonsson rekommenderar därför att socialnämnden har ett extrainsatt möte i januari, där det gamla beslutet rivs upp och man tar ett nytt beslut där Walla Carlsson inte är med.