70-tal nya lagar och regler efter nyår

2:03 min

Ett 70-tal nya lagförändringar och skatteregler träder i kraft kring årsskiftet, och många av dem berör vår privatekonomi.

Ekots ekonomireporter Kristian Åström kommenterar i P1-morgon

– Det blir lite plus och det blir lite minus. Men för i stort sett alla hushåll blir det en förbättring 2016 på mellan 250 kronor upp till 14-1500 kronor per månad, och det är ändå en bra förbättring, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.


Höga löneökningar, låg ränta och små prishöjningar gör att privatekonomin förbättras för de allra flesta under 2016.

Men det kommer också ett antal lagförändringar och nya skatteregler efter nyår som påverkar privatekonomin. Och vinnarna i sammanhanget är låginkomsttagare, barnfamiljer och de sjuka.

Skatten sänks för pensionärer som tjänar upp till 20 000 i månaden, och tidsgränsen i sjukförsäkringen försvinner. Medicinerna blir gratis för alla under 18 år, vilket Arturo Arques tror kan betyda mycket för barnfamiljer.

– Har du ett barn som är beroende av sin medicin och har någon form av sjukdom där medicinen är helt avgörande för livskvaliteten, och om du dessutom ovanpå det är ensamstående med tre barn, då är det oerhört välkommet att få gratis medicin, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.


Förlorarna i sammanhanget är bilägare, hemrenoverare och höginkomsttagare. 2016 höjs nämligen bensinskatten, samtidigt som jobbskatteavdraget trappas av för den som tjänar över 50 000 i månaden. Samtidigt sänks rot-avdraget från 50 till 30 procent och rut-avdragstaket begränsas till 25 000 kronor för alla under 65 års ålder. Och det kommer drabba många medelinkomsttagare.

– De här försämrade rut och rot-avdragen påverkar naturligtvis dem. Men det är lättare att bära för den typen av hushåll, man drabbas inte av nedtrappningen i jobbskatteavdraget till exempel, säger Arturo Arques.

2016 blir också ett nytt år för familjepolitiken, då en tredje pappamånad införs, samtidigt som vårdnadsbidraget avskaffas.

Villkoren för privat pensionssparande blir sämre, då avdragsmöjligheten tas bort. Detsamma gäller skatterabbaten på gåvor till ideell verksamhet.

– Det riskerar att minska viljan hos folket att skänka pengar. Vilket är olyckligt. framförallt i dessa tider när varje krona behövs, säger Arturo Arques.