Guinea förklaras fritt från ebola

1:33 min

Idag kommer ett av de länder som drabbats hårdast av ebolaepidemin att förklaras fritt från viruset. I Guinea har det idag gått 42 dagar sedan det senaste konstaterade fallet av den dödliga sjukdomen.

Det var i fransktalande Guinea i Västafrika som denna nya typ av ebola först bröt ut i december för två år sedan då "patient noll" det lilla barnet Emile Ouamouno avled i sviterna av ebola.

Därefter spred sig viruset snabbt till grannländerna Liberia och Sierra Leone i den värsta epidemin sedan viruset upptäcktes 1976. Drygt 11 000 dog av knappt 30 000 konstaterade fall av ebola, som också drabbade länder som Mali, Nigeria och Senegal, men i mindre grad.

I de tre värst drabbade länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea lamslog utbrottet sjukvårdssystemen och slog också mycket hårt mot länderna ekonomier. Det ledde också till en omfattande, men kraftigt försenad sjukvårdsinsats från omvärlden.

Ett stort antal i främst den lokala sjukvårdpersonalen drabbades också och en hel del dog till följd av ebola.

Det senaste fallet i Guinea är en liten flicka som föddes med viruset men som tillfrisknade 16 november, vilket startade nedräkningen för att bli förklarad ebolafritt vilket kräver 42 dagar utan att några nya fall konstateras.

– Det här är den bästa nyårspresent landet kan få, sa Alama Kambou Doré, en ebolaöverlevare till nyhetsbyrån AFP.

Stort firande utbröt i Sierra Leone den 7 november efter att landet förklarades ebolafritt. Nu återstår bara Liberia, där nedräkningen börjat sedan de senaste fallen kunde skrivas ut från sjukhuset den 3 december.