Hård jargong i spelvärlden

3:31 min

Spel är den vanligaste platsen på nätet där pojkar får nedsättande kommentarer och tjejer vittnar om sexism, men en undersökning gjord av Demoskop visar att bara var tredje förälder känner till detta. 

Nio av tio barn över sju år spelar någon form av dator- eller tv-spel, samtidigt som många föräldrar har dålig koll på den jargong som finns i spelsammanhang. En undersökning gjord av Demoskop, på uppdrag av Telenor, visar att bara var tredje förälder känner till att jargongen är så hård.                     

– Jag tycker verkligen att det är föräldrarnas skyldighet att visa att man värderar barnets intresse, och skaffa sig kunskapen, säger Jesper Eglin, utbildare på spelförbundet Sverok.

– Det måste finnas hjälp att bygga upp etiska ramar, och där kommer föräldrar in.

Linnea Harila Blomqvist och Julia Burström är ansvariga för föreningen Arctic amazons, som är en förening för datorspelande tjejer i Norrbotten.

En av anledningarna till en egen förening var just det näthat och de trakasserier som en tjej kan få utstå i spelvärlden.

– Jag försöker att inte dra till mig så mycket uppmärksamhet, jag säger sällan att jag är tjej, berättar Linnea Harila Blomqvist.

I klippet kan du höra Jesper Eglin berätta varför vuxennärvaro är viktigt - och vad man kan göra som förälder eller anhörig.