Just nu
  • Janne Andersson: Jag är jättebesviken på mig själv

Emilia, 9, skickade brev till Löfven: "Varför tjänar kvinnor mindre?"

2:08 min

Om du vill ha förändring så sök dig till den som bestämmer, det är mottot som nioåriga Emilia Öhberg från Vålberg anammade när hon skrev ett brev om jämställdhet till statsminister Stefan Löfven. Emilia, som vill bli fotbollsproffs, frågade statsministern varför manliga fotbollsspelare tjänar mer än kvinnliga.

Emilia har länge gått och undrat varför det är så att damfotbollsspelare tjänar mindre än herrarna. Men hon visste inte riktigt vem som kunde svara på det. Så såg hon på lilla aktuellt hur statsminister Stefan Löfven fick in jättemånga brev med frågor om allt möjligt.

– Jag tänkte att jag skickar in ett brev, så får jag se om han svarar, säger Emilia Öhberg.

Och svar fick du...

 – Ja! Jag vet inte riktigt hur många brev han får, och om han hinner svara på alla, men jag är väldigt stolt och nöjd över att jag fick ett svar, säger Emilia.

I Stefan Löfvens svar på nioåriga Emilia Öhbergs fråga om varför tjejer får mindre i lön än killar, och om han kan ändra på det, så skriver han att Sveriges regering är en feministisk regering - och att de har ett fokus på jämställdhet i allt de gör. Lika löner för lika arbete är en viktig del i jämställdshetsarbetet, svarade statsministern.

– Det var faktiskt bra, att han jobbar med det. Jag vill ju gärna att det blir ändring på det, och då är det ju roligt om jag varit med och hjälpt till, säger Emilia.

Inom fotbollen har det alltid varit en markant löneskillnad mellan män och kvinnor. Kvinnliga fotbollsspelare har förvisso sett en löneökning de senaste åren, men det är fortfarande ett rejält gap till vad männen tjänar. 2013 så var genomsnittslönen för en damallsvenskaspelare drygt elva tusen kronor i månaden, får herrarna i allsvenska var snittlönen över 62 tusen kronor. Emilia Öhberg är bara nio år gammal, och det kommer nog att dröja några år innan hon spelar med dem stora tjejer, men redan nu så känner hon hur orättvist det är.

– Jag tycker att det känns konstigt. Det är samma jobb, men ändå så får de mindre i lön. Det tycker jag är orättvist. Det ska vara någon skillnad mellan kille och tjej. Jag hoppas ju att det blir ändring på det här, och att jag kan bli fotbollsproffs.

 

Emilia Öhbergs brev till statsminister Stefan Löfven:

Hej Stefan! Jag undrar varför inte tjejer och pojkar får lika mycket lön i fotboll och innebandy. Pojkarna får ju mer än tjejerna. De borde få lika mycket, för jag vill bli fotbollsproffs när jag blir stor. Jag undrar om det går att ändra på det.
Hälsningar Emilia Öhberg. Jag är nio år.

Och statsministern svarade:

Hej Emilia.
Tack för ditt brev. Det är roligt att lösa att du vill bli fotbollsproffs, det ville jag också när jag var liten.
Du undrar varför killar får mer i lön än tjejer inom fotboll och innebandy och om det går att ändra på det. Jag håller med dig om att det är väldigt orättvist att tjejer och killar tjänar olika mycket trots att de arbetar med samma sak. Sveriges regering är en feministisk regering vilket innebär att vi har fokus på jämställdhet i allt vi gör. Jämställdhet innebär att tjejer och killar ska ha samma möjligheter. Lika lön för lika arbete är en viktig del av vårt jämställdhetsarbete.
Tack igen för ditt brev och  lycka till med idrottandet!
Vänliga hälsningar Stefan Löfven.