Recept: Burek

En traditionell rätt från Bosnien, som har rötter i Turkiet. Meri Curkic var bara tio år gammal när hon gjorde burek första gången. Det här är hennes mammas traditionella recept. Till en långpanna.

Du behöver:

Till degen:

  • 500 g vetemjöl
  • ca 2 dl ljummet vatten efter behov
  • 1 msk salt

Till fyllningen:

  • 500 g nötfärs
  • 2-3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 tsk Vegeta eller Allkrydda
  • salt, svartpeppar
  • olja
  • 2 dl kokande vatten
  • lite smör

Gör såhär:

Lägg mjölet i en bunke med saltet och arbeta in så mycket vatten att du får en smidig deg. Dela den i tre delar och lägg dem övertäckta att vila medan du gör fyllningen.

Blanda köttfärs, vitlök, gul lök och kryddor. Ställ åt sidan.

Värm ugnen till 250 grader.

Kavla ut degen så tunt på kan på bakbord eller bakduk. Ta lite mer mjöl om den fastnar. Pensla degen lätt med olja och låt den vila en stund.

Lägg ut en rand köttfärs en bit in från ena kanten och rulla in den i deg. Skär loss och forma två stora bullar/snurror. Lägg dem i en smord långpanna. Fortsätt på samma sätt tills deg och fyllning är slut. Det blir ungefär tre ränder med fyllning per utkavlad degbit.

Sätt in formen långt ner i ugnen. Sänk värmen något om ytan börjar bli bränd. Efter 35 minuter tar du formen och slår på kokande vatten. Ställ in formen igen tills vattnet har kokat bort, ca 5 minuter till.

Ta ut formen och klicka lite smör över varje snurra.

Servera gärna med en grönsallad. Blir det något över går de utmärkt att värma i mikro.