IS bakom terrorplaner i München

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) planerade att slå till mot nyårsfirare i München vid tolvslaget, uppger Bayerns inrikesminister. Dessförinnan hade polisen varnat allmänheten för folksamlingar och järnvägsstationer.

Enligt den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann planerade IS att attackera när 2016 ringdes in. Han säger att det fanns indikationer på planerade dåd mot centralstationen i München och/eller järnvägsstationen i Pasing i den västra delen av den tyska storstaden.

Münchens polischef Hubertus Andrae säger att det rör sig om "fem till sju" misstänkta som hade för avsikt att genomföra en självmordsattack.

Inrikesministern uppger att det är en "vänlig sinnad" underrättelsetjänst som försett den tyska polisen med informationen om gruppens terrorplaner.

Enligt tyska medier kom tipset från franska myndigheter.

– Vi har konkreta bevis (för planerade terrordåd) som vi inte kan sopa under mattan, sade en taleskvinna för Münchenpolisen till bild.de.

Dessförinnan gick polisen ut via sociala medier och varnade allmänheten för att vistas i folksamlingar.Centralstationen och järnvägstationen i Pasing utrymdes och tågtrafiken stoppades.

Där och på flera andra ställen i München sågs poliser med förstärkningsvapen. Några nyårsfirare försökte att komma in på centralstationen, men blev stoppade.

Kring 550 poliser arbetar med att säkra byggnader och deltar i jakten på de misstänkta, men inga gripanden har gjorts.

Dw.com rapporterade att säkerheten skärptes även på andra håll i Tyskland. I Berlin stoppades personer och deras ryggsäckar söktes igenom vid det största nyårsevenemanget nära Brandenburger Tor.