FN:s Jan Eliasson om flyktingsituationen

1:32 min

FN:s ledning oroas signalerna från Danmark om att de vill ändra i FN:s flyktingkonvention. Det säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i Ekots lördagsintervju.

– Vi har faktiskt varit i kontakt med den danska regeringen och försökt få fram lite uppgifter om vad de önskar och vi har inte fått riktig klarhet i detta än. Vi hoppas ju att det inte blir förslag som går i riktning mot att försvaga konventionen, säger Jan Eliasson.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har bland annat ifrågasatt om en flykting som redan fått skydd i Turkiet och kanske levt där redan i två-tre år ska kunna söka asyl i EU. Och nu - när trycket att söka asyl blivit så stort i Europa vill han diskutera FN:s flyktingkonvention.

Jan Eliasson ser med oro på signalerna. Och han är besviken på hur EU hanterat flyktingsituationen.

– Det handlar om en miljon människor som har kommit hit. Det är en extraordinär påfrestning, det är jag den förste att erkänna. Men det är en miljon utav 500 miljoner. Och skulle man haft en hyfsat bra fördelning på detta hade det kunnat absorberas mycket lättare.

Flyktingar som tar sig in i EU är i dag hänvisade till flyktingsmugglare. Det finns i stort sett inga lagliga vägar att ta sig in för att söka asyl.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson efterlyser faktiskt en strängare kontroll av EU:s yttre gränser. Men det måste kompenseras med helt andra möjligheter än i dag att söka asyl i det land där flyktingen befinner sig

– Men då skulle man ju kunna, verkligen göra prövningen utav asylansökan från de länder där de stannar, där de finns. Det är ju den logiska konsekvensen utav en yttre kontroll, säger Jan Eliasson.