Texasbor får visa att de bär vapen

4:06 min

I USA har president Obama inlett det nya året med att lova göra vad han kan för att försvåra något för den som vill köpa vapen. Samtidigt har delstaten Texas lättat ytterligare på sina vapenlagar och tillåter nu alla som har rätt licens att bära skarpladdade vapen fullt synliga i stort sett överallt.

När jag för ett tag sedan träffade Troy Simms på landsbygden i Texas var han fullt beväpnad och redo att skjuta. Troy bär alltid vapen eftersom han anser att varje människa själv måste ansvara för att skydda sig i ett samhälle där man aldrig vet vad som kan hända.

Då tvingade Texas lagar Troy att dölja sin skjutklara pistol i ett hölster under kläderna. Och så var det när han visade mig några av de vapen han säljer, bland annat en halvautomatisk Smith and Wesson som Troy tyckte särskilt passade mig som kvinna, eftersom den med sin rosa pärlemorkolv är, som han sa, riktigt söt.

Men från och med första januari kan Troy Simms och alla andra Texasbor fullt synligt bära sina skarpladdade handeldvapen nästan överallt. I affärer och restauranger och på gator och torg - bara de har rätt licens. Det är det runt en miljon Texasbor som redan har, i och med att delstaten nu tillåter synliga vapen, "open carry", som det heter här.

Texas är långt ifrån den enda amerikanska delstaten som tillåter "open carry", men blir nu en av de allra största, med sina drygt 27 miljoner invånare.

Hilary Rand tillhör den lilla minoritet som via den i Texas både hatade och hotade anti-vapenvåldsgruppen MDA kämpat emot "open carry". Hon tror att mer vapen på fler ställen ökar risken för att människor blir skjutna.

Hilarys kamp mot friare vapenlagar bygger på hennes övertygelse om att med fler vapen i mixen är risken större att helt vardagliga konflikter slutar med att människor dör.

Ytterligare 44 av USA:s 50 delstater tillåter sina invånare att i någon form bära sina skjutklara vapen öppet på allmän plats.

I Texas är barer, sportevenemang och kyrkor undantagna, liksom de affärer och restauranger som själva valt att säga nej till beväpnade kunder. Ett ställningstagande som medfört bojkott från vapenvännernas sida.

För Texas del är den nya lagen en återgång till före år 1871, då "open carry" av pistoler förbjöds. Däremot har det alltid varit tillåtet att i Texas gå omkring med automatkarbiner och alla andra vapen med lång pipa, eftersom dessa inte nämndes i förbudstexten från 1800-talet.

Kampen för att öppet bära skjutvapen har pågått i flera år i Texas, och nu har alltså delstatens politiker gjort det möjligt.

I helgen firades det i Texasstäder som Dallas och Houston, och särskilt i huvudstaden Austin, där några hundra fullt beväpnade män, kvinnor och barn samlades på delstatskongressens trappa för att tillsammans glädjas åt segern.

Eller delsegern som de kallar det, för Texas - och USA:s - många vapenvänner vill ha mer. Nämligen det de kallar for "constitutional carry", som innebär att nästan alla, utan krav på kontroll och licens, ska kunna äga och bära vapen.

Det anser nämligen vapenentusiasterna är hela avsikten med den amerikanska konstitutionens andra tillägg, "The Second Amendment".

Hilary Rand är inte emot "The Second Amendment", eller en viss rätt att bära vapen, inte alls. Däremot drar hon gränsen vid både "open" och "constitutional carry".

Hilary säger att hon hade hoppats att USA skulle ha kommit längre än till dagens vapenkultur som hon menar starkt bidrar till att runt 90 amerikaner varje dag faller offer för dödande skott.