Höganäs

Viken blir först med obemannad matbutik

1:25 min

Om någon vecka öppnar en livsmedelsbutik på Bygatan i Viken. Där finns ingen personal, utan både tillträdet till butiken och själva shoppingen sköts med hjälp av mobilen.

Robert Ilijason har länge haft idén om en affär som sköts via teknik, men den blev inte verklighet förrän han tappade sista barnmatsburken i golvet och affärerna i Viken var stängda.

– Tekniken finns ju, så det var bara att sätta igång.

Butiken ligger centralt och har ett sortiment av mejeriprodukter, frysta maträtter och torrvaror. Utbudet kommer kunderna så småningom att kunna styra till vad som efterfrågas, och Robert Ilijason hoppas också kunna samarbeta med lokala producenter.

Tillträde till butiken får man via en app och sitt bank-id, och när man väl kommit in i butiken fungerar mobilen som en scanner. Betalningen sker sedan med faktura.

– Det ska bli roligt att se om kunderna tar idén till sig, säger Robert Ilijason. Det är ju helt nytt att handla i en obemannad affär.

Redan innan butiken i Viken öppnat har Robert Ilijason planer på att öppna likadana butiker i Mölle, Arild och andra små orter som saknar butik.

– Det här är lanthandel 2.0, säger Robert Ilijason.