Femte bokhandlare försvunnen i Hongkong

1:31 min

En femte person med anknytning till en bokhandel i Hongkong har försvunnit.

65-årige Lee Bo anmäldes saknad på nyårsdagen. Han är delägare i bokhandeln Causeway Bay Books som specialiserat sig på att sälja spekulativa biografier om kinesiska ledare.

Enligt uppgifter från hans fru ska Lee ha ringt henne flera gånger från ett nummer i Shenzhen på kinesiska fastlandet och meddelat att han deltar i en utredning.

Polisen i Hongkong ska inte ha registrerat någon utresa.

Lee Bo är den femte försvunna personen med anknytning till bokhandeln.

En av de andra försvunna personerna är 51-årige svenske medborgaren Gui Minhai som försvann i mitten av oktober 2015.

Han snabbproducerade sensationshistorier om kända personer i det kinesiska kommunistpartiet och ska enligt sin affärspartner ha skrivit 200 sådana titlar på nio år.

Böcker av den här typen i Hongkong riktar sig till intresserade besökare från det kinesiska fastlandet, där det inte är tillåtet att avslöja detaljer ur ledande kommunistpartimedlemmars privatliv.

Gui Minhai ska ha försvunnit från sin servicelägenhet i Pattaya i Thailand i samband med att kinesisktalande män besökte honom, enligt tidningen The Guardian.

Han har kontaktat sin familj sporadiskt sedan dess från telefonnummer kopplade genom olika länder.

I Hongkong har bland andra parlamentarikern Albert Ho Chun-yan från det fastlandskritiska Demokratiska partiets sagt att det senaste försvinnandet skulle vara ett intrång i Hongkong av kinesiska tjänstemän, enligt tidningen South China Morning Post.

Det ovanliga fallet har satt press på Hongkongs ledare att förklara vad som har hänt.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod felaktigt att Gui Minhai försvunnit "i mitten av november".