Så här spelar vi 2016

10 min

Vad är det som gäller inom tv- och datorspelvärlden just nu och vem är det egentligen som spelar? Fanny Nordgren reder ut begreppen inför 2016.

– Folk brukar tänka att det är tonårskillar som sitter på sina tonårsrum och spelar men det har bedrivits mycket forskning kring detta under förra året och den visar att det är fler vuxna kvinnor som spelar än tonårspojkar. Speciellt när spelen numera finns i mobilerna vilket gör att vem som helst kan spela när som helst. Det visar väldigt tydligt att det finns en stor marknad för vuxna kvinnor som vill spela, säger hon.

2015 var enligt Fanny Nordgren året där det var dags att äga en stor dyr konsol att spela på och det har under året släppts många uppföljare till tidigare spel, vilka har varit mycket efterlängtade i spelvärlden. Men det har också släppts många indiespel, alltså spel som gjorts av utvecklare som inte är beroende av något spelföretag. Dessa spel har ofta haft fokus på någon liten gimmick, en liten spelmekanik, eller så handlar det om rent historieberättande.

– Spelen blir mer nischade, vissa fokuserar väldigt mycket bara på historieberättandet medan andra inte har någon historia alls, där det bara handlar om hur spelet ser ut eller mekaniken bakom det. Det är olika grupper av personer som spelar dem, säger Fanny Nordgren.

E-sport, att tävla mot andra i dator- och tvspel, både äldre och nyare, har vuxit sig större för varje år och det är något som Fanny Nordgren tror kommer att bli ännu större under 2016.

– Det är en omsättning på ofantliga summor pengar. Det nya är att du kan ha folk som är anställda på heltid i lag som möts i matcher varje kväll. I Tyskland tävlar de till exempel i spelet League of Legends och det är gigantiskt.

– Sen är det vissa som tävlar själva och de kan vinna stora prissummor. Jag tror det har blivit så stort eftersom möjligheterna att streama saker online, alltså att sända saker live, har gjort att det har öppnat för en världspublik som kan titta alltid, dygnet runt, och då finns det en marknad där.

Vad längtar du själv efter i år?

– Jag längtar väldigt mycket efter ett spel som heter The walking dead. Det finns en tv-serie som heter det och nu har man gjort ett spel som utspelar sig i samma universum och då kommer nästa del av det under nästa år och det ser jag väldigt mycket framemot. Det är mycket fokus på historieberättande och karaktärer som dör och det är jättedramatiskt och emotionellt och man sitter och gråter.

Vilka snackisar är det just nu inom spelvärlden?

– Vem spelen görs för är definitivt en stor snackis, speciellt med anledning av den forskning som gjorts om vem som spelar. Det här samtalet är pågående hela tiden. Görs spelen för de unga killarna eller för de vuxna kvinnorna? Vem är det som spelar, vem vill spela? Vem är det som har mest rätt till spelen, vilket jag tycker är en helt befängd fråga.  

– Jag hoppas och tror att den här diskussionen kommer att dö ut. De som tror att kvinnor inte spelar kommer att få inse att det gör vi visst och vi kommer inte att sluta för vi tycker det är minst lika roligt.