Räddade livet på man – men SOS svarade inte

1:23 min

Tio signaler gick det utan att SOS Alarm svarade. Bartendern Jimmy Mouratidis höll mannen flytande i 20 minuter innan ambulans kom. 

Det var på lördagsnatten som en berusad man vinglade hemåt efter att ha tittat på tv på en bar intill gästhamnen i Kalmar. Han bor på en båt mittemot baren och är en välkänd besökare.

Jimmy Mouratidis är bartender på stället och håller alltid ett vakande öga på mannen som han till och med räddat livet på vid tre tidigare tillfällen. Precis som då var Jimmy Mouratidis noga med att veta om mannen kommit hem ordentligt.

När mannen kommit fram till sin båt försvinner han plötsligt och Jimmy ropar efter honom. När det inte kommer något svar tar han sig snabbt bort mot båten och hör ljud från vattenytan. Där ligger den berusade mannen och håller på att drunkna.

– Jag fick ta armkrok på båten och så fick jag fram telefonen med ena handen och så ringde jag 112, berättar Jimmy Mouratidis.

– Men det tog tio signaler innan jag kom fram så jag la på och ringde upp till jobbet i stället och så sa jag till en kollega att jag inte orkar hålla mig kvar "så du får ringa 112 och säga till dem att det är en som ligger här i vattnet". 

I 20 minuter fick Jimmy hålla den berusade mannen över vattenytan innan ambulansen kom. 

P4 Kalmar ringde upp Therese Ledel på SOS Alarm i Växjö för att höra vad det var som hände:

– Det är verkligen beklagligt att han inte kom fram och jag skulle vilja säga att vi kan ha en bättre servicenivå nästa gång han måste ringa. Han gjorde en hjälteinsats och det är inte okej att behöva vänta en minut på att vi ska svara. 

Hur mår mannen?

– Han mådde bra i går kväll. Jag var över och pratade lite med honom vid hans båt. Han kom hem vid fyra halv fem på eftermiddagen. Han tackade mig och vi ska höras av längre fram, säger Jimmy Mouratidis.