Norrköping

Norrköpingsbo åtalas för fildelning

1:33 min

Imorgon startar rättegången mot en 24-årig Norrköpingsbo som misstänks ha drivit och administrerat en fildelningssajt.

I början av 2012 gjorde holländsk polis tillslag mot fildelningssajten SwePiracys servrar i Holland. Enligt Åklagaren är den nu 24-årige Norrköpingsbon en av de ansvariga bakom fildelningssajten. Ungefär samtidigt gjorde svensk polisen tillslag mot mannens bostad i Norrköping.

Medan polisens utredde mannen för fildelning startades sajten på nytt, denna gång från servrar i Kanada. Kammaråklagare Henrik Rasmusson menar att även den gången låg Norrköpingsbon var ansvarig och startade sajten. 

– Jag påstår att det är den åtalade då som har stått bakom driften vid båda de här tillfällena och alltså startat om tjänsten igen på nya servrar i Kanada efter att polisen hade gjort första tillslaget.

Nu drygt tre år senare åtalas Norrköpingsbon för brott mot upphovsrättslagen sedan han enligt åklagaren tillgängliggjort upphovsrättsskyddade filmer på nätet.

– Han riskerar enligt straffskalan alltifrån böter till några års fängelse säger kammaråklagare Henrik Rasmusson på internationella åklagarkammaren. 

Enligt åklagaren har mannen drivit och administrerat fildelningssajten SwePiracy som har haft flera tusen medlemmar.

Samtidigt menar åklagaren att mannen ha tjänat hundra tusentals kronor på verksamheten men han tillägger samtidigt att det huvudsakliga syftet kan ha varit annat än att tjäna pengar.

– Just i det här fallet så är mitt antagande innan rättegången är att syftet har varit att testa tekniken och att dela med sig och tillgängliggöra film för att man tycker att det är roligt och att det är ett intresse man har.