Viktigt att vara källkritisk när du söker hälsoråd på nätet

2:42 min

När Landstinget Dalarna nu tar bort remisskravet för specialistvård sker det i en tid när många söker på internet efter sjukdomssymptom, och närapå ställer sin egen diagnos. Vilket inte är helt problemfritt, säger Linda Strand Lundberg från föreningen Vetenskap och Folkbildning.

– Genom internet har vi fått en slags kunskapsrevolution vi bara kunde drömma om för bara 10–15 år sedan, men samtidigt finns det också mycket skit ute på nätet: många kvacksalvare, många bluffsajter och många konspirationssajter, säger Linda Strand Lundberg.

– Jag tror att det största problemet är att folk sitter i grupper på Facebook, till exempel, och diagnosticerar varandra. Man skulle ju aldrig ställa sig på torget i Falun och fråga förbipasserande "Vad tror du att det är för fel på mig?". Och det är ju egentligen samma sak, man vet ju inte vem som svarar.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Man riskerar att utsättas för bedrägeri. Det finns exempel på folk som blivit blåsta och behandlat cancer med sådant som inte ens är mediciner. Man kanske också inte tar vissa symptom på allvar.

Vad har du för råd till den som är sjuk? Ska man inte söka på internet alls?

– Bara googla skulle jag inte göra. Då skulle jag titta på 1177.se och någon av landstingens hemsidor i första hand, säger Linda Strand Lundberg.