Expert: Du kan klara 100 minusgrader

3:04 min

Tycker du att det är kallt ute? Du klarar mycket mer kyla än vad du tror, Kalev Kuklane som är expert på extrema temperaturer.

– Det finns en sorts terapi där man går in naken i minus 100 för en kort stund, berättar han.

Hur känns det då?

- Det känns kallt. Men det har också en smärtlindrande effekt. Och allt hänger på hur länge man stannar därinne. I minus 100 inte så länge - max 5-10 minuter. Sen går man ut och då är det ok.

Viktigt i kylan är förstås också att ha rätt kläder på sig, också när det är mera vanliga vintertemperaturer som till exempel minus 10 grader.

– Och det är alltid lite svårare när det plötsligt blir kallt och kroppen är van vid ett varmare väder, framhåller Kalev Kuklane.

För man kan vänja sig vid kylan. Då kommer kroppen att låta mer blod strömma in i extremiteterna. Och så börjar brun fettvävnad att bildas, den som gör att inuiterna kan vistas länge ute i stark kyla.

– Men den bruna fettvävnaden aktiveras bara när man exponeras för kyla. När man bara vistas inomhus tillåter man inte kroppen att skapa den.

Hur lång tid tar det att vänja sig?

– Man räknar med att det tar ungefär två veckor. Men då måste man vistas ute och arbeta i kyla varje dag, svarar Kalev Kuklane som är docent i termisk miljö vid Lunds Tekniska Högskola.