Lyssnarnas bilder och berättelser från Dals Rostock

Mejla in dina berättelser och bilder från Dals Rostock till sverigeresan@sverigesradio.se

Hej, vad kul Dals Rostock är med i radio! Då måsta jag passa på att berätta lite. Dals Rostock ligger fint på Kroppefjälls östra sluttning. Vid klart väder ser man Vänern och Kinnekulle på andra sidan. Här finns mycket intressant historia som handlar om hälsa. Samhället är en gammal kurort och har växt upp kring en hälsobrunn, Rostocks Brunn. Den var igång från 1700-talet fram till andra världskriget. Hälsobrunnen är idag museum och i brunnsparken finns en fin örtagård. Omkring förra sekelskiftet var här ett centrum för odlingen av medicinalväxter till apoteken. I Dals Rostock har också funnits ett sanatorium för lungtuberkulossjuka i en vacker miljö uppe på berget. Området är idag asylboende.  Och den gamla järnvägsstationen med tinnar och torn har vi byggt upp i halv skala! Här finns mycket fint att se och särskilt på sommaren brukar det komma många besökare. Jag skickar med några bilder.
/Kerstin Ljungqvist, Dals Rostock

Dals rostock finns i minne hos mig som nästan nyanländ med min familj till sverige . jag kommer ihåg skidstävlingar det var karolinne loppet. så mycket folk !! hela infarten var avstäng för trafiken.Tobias och hans bror Fredriksson kommer därifrån (skidåkarna). efter många år och att jag flyttade därifrån deltar jag på sommaren på karolinne joggen. otränad många gångertestar jag min dags kondition.
/Dio Camacho

Jag heter Anna-Karin och bor i Åre. Mon mor heter Maj och bor i Fristad, hon ska fylla 97 år i mars. Hon hade en moster som hette Valborg Andersson som hade ett litet pensionat i Dals Rostock. Som du förstår för ganska länge  sedan.
/Anna-Karin

Vi drack ”virvlat vatten” när vi bodde på Kroppefjälls Hotell och Vandrarhem i Dals Rostock”. Det ”virvlade vattnet som ingick i frukosten och som skulle vara energigivande var något nytt för oss! (Virvlat vatten. som är ett strukturerat vatten, åstadkommes genom att vatten tillåts strömma genom en specialtillverkad virvlare och påstås energigivande).
/Birgitta och Björn Wahlberg Östersund

Mattias Fredriksson (expertkommentator på längdskidor i TV) kommer från Dals-Rostock. Bodde själv en gata nedanför honom. Har jobbat tillsammans med hans pappa på Hellbergs Industrier i Mellerud.
/Lars Janson

Minns väl när jag följde med min pappa som är lokförare och vi åkte långsamt förbi Dals Rostock på väg mot Norge med ett kilometerlångt godståg. Det var några år sedan, men jag minns fortfarande skylten på stationen och att det var ett väldigt fint ställe.
/Helena

God Morgon! Vad trevligt att ni ska till Dals rostock. Där träffade jag min stora kärlek i slutet av 1989 o vi är lika lyckliga i dag!
/Tommy o Eva Antonsson Vänersborg!

Var på semester i Dalsland för några år sedan, ett fantastiskt landskap. Besökte Dals Rostock där de bl.a har byggt upp ett stationshus av Dals Rostock gamla järnvägsstation i skala 1:2 lite annorlunda. Tidigare hade de ett stort hantverkshus men som är nerlagt, där var cafe' då- vackert vid en sjö- mycket idylliskt. Åkte även på Dalslands kanal.
/Titti i Landskrona

Jag har varit på bussresa dit och bl a vet jag att det finns en Örtagård där. Min numera avlidne make och jag firade 40 årig bröllopsdag med en utflykt. Då köpte vi en jättefin bok som hette Nyttans  växter. Med anledning av ditt program kom jag ihåg att jag hade den boken så den tittar jag i just nu. Jag minns med glädje min make och vår utflykt. Tack för det. I boken fick vi en gratulation till bröllopsdagen skriven av författarinnan.
/Elvy