Oljepriset ner till ny rekordnivå

1:38 min

Oljepriset har i dag fortsatt att rasa till rekordlåga nivåer. På förmiddagen kostar ett fat Nordsjöolja under 33 dollar. Inte sedan 2004 har oljan varit så billig som i dag.

– Denna veckan är det börskollapsen och fruktan för den globala ekonomiska tillväxten som har varit den viktigaste negativa faktorn för oljepriset, säger oljeanalytikern Torbjørn Kjus på norska DNB Markets.

Sommaren 2014 kostade Nordsjöoljan 115 dollar per fat. Sedan dess har priset rasat, inte minst på grund av att den amerikanska skifferoljeboomen har gjort tillgången på olja större än efterfrågan.

De senaste dagarnas ökade spänningar mellan Saudiarabien och Iran innebar bara en kort tillfällig uppgång för oljepriset. Torbjørn Kjus varnar för att marknaden kanske inte ser tillräckligt allvarligt på tonläget mellan oljejättarna i Mellanöstern.

– Jag tror att den situationen är värd en högre riskpremie på marknaden, men marknaden är inte villig att prisa in det nu. Nu är det andra faktorer som blir värderade som viktigare.

Torbjørn Kjus säger till Ekot att DNB Markets nästa vecka kommer skriva ner sin prognos för oljepriset under 2016, fast han vill inte avslöja med hur mycket.

– Men vi är optimistiska till det framtida oljepriset. Fundamentalt sett är detta alltför låga priser, industrin kan inte leva med de låga priserna vi har nu, säger Torbjørn Kjus.

Oljeaalytikern tror på en prisuppgång andra kvartalet i år när inte minst amerikanarna åter väntas börja köra mycket bil.

– Bensinmarknaden var väldigt stark 2015 och kommer vara väldigt stark 2016. Vi tror att det kan vara en prisdrivare under andra kvartalet i år.