Norrköping

Nu öppnar utomhusbanorna för sugna skridskoåkare

1:47 min

Nu har även de spolade isbanorna som finns utomhus på Bollspelaren och vid Himmelstalundsområdet i Norrköping öppnat.

Öppningen har dröjt och många skridskosugna norrköpingsbor har hört av sig till kommunen och frågat om isbanorna, berättar Gunilla Ståhl som arbetar på kultur- och fritidskontoret i Norrköping.

– Det är väldigt många som vill åka skridskor ute när det är fint väder och jullov. De har ringt och mailat till mig, säger Gunilla Ståhl.

Nu när vintervädret är här är det många som vill vintersporta och bland annat åka skridskor. Men möjligheten att köra på spolade utebanor har inte varit så stor i Norrköping. Kommunen har de senaste åren gjort i ordning några isar vid parker och lekplatser men i år har det varma vädret inte gjort det möjligt att spola några uteisar. När kylan väl kom fick kommunen prioritera ett arbete med en läcka vid ishallen Stallet.

Men nu har spolningen satts igång och de båda större banorna vid Bollspelaren och Himmelstalund är åkbara.

Johan Larsson och Sofia och Julia Johansson var vid Bollspelaren häromdagen och testade isen där.

– Vi fick idén att vi skulle åka skridskor nu när det äntligen blev minusgrader, berättar Johan Larsson till P4 Östergötland.

Nu när de större isbanorna är klara har kommunens entreprenör börjat spola några mindre isar i bostadsområdena Vilbergen, Hageby och Navestad.

Jullovet är snart slut men förhoppningsvis fortsätter vintervädret.
Gunilla Ståhl på kultur- och fritidskontoret förstår att många tycker att det är synd att det inte blev någon is tidigare under skollovet.

–Tyvärr känns det sent men vädret och när saker går sönder, det rår vi inte på, säger Gunilla Ståhl till Sveriges Radio.