Rykte om Beyoncé som "Hottentott Venus" upprör

1:33 min

Ryktet om att den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Beyoncé Knowles ska göra en ny filmatisering av Sartjie Baartmans liv har upprört fans.

I början av förra århundradet fraktades Sartje Baartman mot sin vilja till Europa för att här, under det påtvingade artistnamnet "Hottentott Venus", ställas ut för den europeiska publikens nöjes skull. Man menade bland annat att hennes stora rumpa skulle vara ett bevis på den svarta kvinnans påstådda primitiva översexualitet.

Men vem som kan spela rollen som Saartjie Baartman i en nyfilmatisering har väckt debatt. I slutet av förra veckan ryktades det om att R'n'b-stjärnan Beyoncé Knowles skulle spela rollen.

Nu meddelar dock musiktidningen Billboard att så inte är fallet. Men bara ryktet om att filmen ska göras, och att Beyoncé skulle spela huvudrollen, har rivit upp en storm av kritik. Bland annat på sociala medier.

På Youtube säger till exempel videobloggaren Que Anderson på "Adopt the Connection" att då Beyoncé inte är från Sydafrika skulle hon som Saartjie Baartman spela en roll ur en kultur vilken inte tillhör henne.

- Ja, Beyoncé är svart. Ja, jag fattar det. Men har hon afrikanskt påbrå? Är hon från Sydafrika? Hon är ute på tunn is här. När du har med någons kultur att göra och du inte han någon relation till den kulturen, varför skulle du ens ge dig på att försöka?