Postflygplan störtade i fjällen - skickade nödanrop

1:22 min

Ett postflygplan på väg mellan Oslo och Tromsø med två personer ombord har havererat i Lapplandsfjällen. 

– Strax efter klockan 03 gjorde norska flygvapnet fynd i området och vi har nu fått det bekräftat att det är en haveriplats, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket som ansvarar för sjö- och flygräddningscentralen.

Av det postflygplan som har störtat vid den norska gränsen återstår bara fragment.

– Det är en väldigt tydlig nedslagsplats. Totaldiametern är cirka 50 meter och det är inga stora delar utan bara små fragment kvar av flygplanet, säger Daniel Lindblad, pressansvarig vid svenska Sjöfartsverket, till TT.

Enligt flygbolaget West Atlantic är kaptenen 42 år gammal och hemmahörande i Spanien och styrmannen en 34-årig fransman. Båda har över 3 000 flygtimmar. 

Larmet kom vid 00.30 i natt när flygledningen i Bodö i Norge uppfattade ett nödanrop från planet, en Canadair SRJ-200. Det ska då ha varit mellan sjön Akkajaure och den norska gränsen i Lapplandsfjällen, planet försvann även från radarskärmarna vid samma tid.

Då drog flygräddningscentralen igång en räddningsinsats i det området. Svenska och norska ambulanshelikoptrar,  svenska och norska räddningshelikoptrar och norska flygvapnet har hjälpt till med sökandet.

Planet var svenskregistrerat och var på väg från Gardemoen utanför Oslo till Tromsø, men flög över svenska fjällen.

Haveriplatsen ligger mellan sjön Akkajaures nordvästra del och den norska gränsen. Under morgonen kommer fjällräddningen att flygas ut till platsen.

Klockan 11 kommer flygbolaget West Atlantic att hålla en presskonferens i Göteborg med anledning av händelsen. 

Statens haverikommission sitter just nu i möte om flygkraschen och planen är att flygtekniska- och flygoperativa utredare ska ta sig till olycksplatsen senare i dag för att hitta förklaringen till varför postplanet kraschade, säger Peter Swaffer, vikarierande avdelningschef vid haverikommissionen.