Lunarstormgrundare om nostalgisajt: "Häftig tribute"

2:02 min

När Lunarstorm gör comeback är det i form av en nostalgivariant gjord av inbitna användare. Kul, tycker grundaren från Varberg.

– Det är lite spännande, en häftig tribute till något som var ganska stort då. Det var väl 80 procent av alla ungdomar mellan 12-24 år som hängde där, och som växte upp med Lunarstorm och fick genomgå allt från kärlek till tragiska grejer, så jag tror att det sitter mycket nostalgi i det hela, säger Rickard Eriksson från Varberg, som var den som grundade Lunarstorm 1996, då under namnet Stajlplejs.

Det som först varit ett hobbyprojekt drog mer och mer trafik, och fick fler och fler medlemmar. Eriksson bestämde sig för att satsa ordentligt, och vid millennieskiftet lanserades Lunarstorm, döpt efter Erikssons flickväns nätalias. Communityt var länge Sveriges största sociala mötesplats, med som mest 1,2 miljoner medlemmar. Där kunde användarna skapa sitt eget "krypin", skriva i andra personers gästböcker och lägga ut dagboksinlägg. Och det hela drevs från Varberg av knappt 50 anställda.

Men sajten började tappa trafik i mitten på 2000-talet, och Eriksson lämnade företaget för att satsa på annat 2006. Själva sajten levde vidare i några år, men 2011 lades den ner helt.

Den sajt som nu lanserats är en exakt kopia av hur Lunarstorm såg ut 2002, och fungerar på samma sätt. Och sedan lanseringen vid nyår har tusentals gamla användare strömmat till och skapat angenäma problem.

– De verkar ha lite problem med driften eftersom det är så många som vill komma in och registrera sitt gamla smeknamn så ingen tar det. De har mycket trafik! säger Rickard Eriksson, som själv har registrerat sitt gamla smeknamn på nostalgisajten.

Vad minns du mest från Lunarstorms glansdagar?

– Lunarstorm var ju lite en jazzmusiken, rockmusiken, videovåldet, alltså en representant för det dåliga som varje ungdomsgeneration ska drabbas av, så vi fick rätt mycket kritik här och där. Så det var ett stort ögonblick när Lunarstorm blev ett uppslagsord i Nationalencyklopedin. På något sätt blev det på riktigt och mer accepterat då, säger Rickard Eriksson.