Hyrorna för andrahand rekordhöga

1:43 min

Det finns allt fler bostäder att hyra i andrahand. Samtidigt är hyrorna rekorddyra. Johannes Andersson hyr en etta på 42 kvadrat i Nacka, cirka femton minuter med bil från Stockholm city, för 10 000 kronor i månaden.

– Det är ju inte hållbart i längden. Det borde byggas billigare bostäder, säger han. 

När Johannes Andersson blev klar med studierna i Piteå fick han jobb i Stockholm. För att klara av andrahandshyran gick han ihop med en kompis.

Johannes tycker ändå att han har tur. Han har en annan kompis som hyr en etta för 12 000 i Stockholms innerstad.

– Alltså, 12 000 för att kunna bo är ju en sjuk siffra, säger han och skrattar till.

Johannes fall är rätt typiskt. Det förklarar Linnéa Agüero på annonssajten Blocket, som följer utvecklingen på andrahandsmarknaden för bostäder.

En förklaring är en ny lag från 2013 som gjorde det lättare och mer förmånligt att hyra ut en bostadsrätt i andrahand.

– Egentligen har vi sett att både utbud och snitthyra har ökat sedan fem-sex år sedan, men det var just kring februari 2013 som vi såg ett rejält hopp bland snittpriserna.

En etta har i snitt blivit 1 200 kronor dyrare i månaden sedan 2012, i Stockholm nästan 2 000 kronor dyrare. Den som hyr en etta i Stockholm i dag får betala 400 kronor mer i månaden än förra året.

Lagen har uppnått sitt syfte, det har blivit fler bostäder. Men inte för alla, säger Linnéa Aguero på Blocket.

– De har lyckats öka utbudet för de som har råd att betala en mycket högre hyra än tidigare. Så fler andrahandsboenden av det dyrare slaget har de lyckats med.