Allt fler kommuner betalar för vårdhundar

1:43 min

Allt fler kommuner väljer nu att betala utbildning för anställdas hundar. Då kan de vara med på kommunala vårdinrättningar som en del i behandling, träning eller för social samvaro.

Sedan 2011 har Lines Hundskola utbildat 26 hundar inom kommunal vård till tjänstehundar. Hunden Malte är en av dem.

- Man ser ju hur mycket bättre de gamla mår, säger hans matte Eva Rapp. Det blir mindre mediciner, han har en lugnande inverkan, så man behöver inte ta till alla de där extrapillerna. Det blir en annan stämning.

Malte är en tioårig liten blandras med beige päls som sin ålder till trots ser ut som en liten valp. Han har varit med på matte Eva Rapps arbete på ett demensboende på Öckerö i många år, men just nu praktiserar han som tjänstehund. Nu i januari ska han ta examen.

Öckerö kommun är en av allt fler västsvenska kommuner som väljer att betala sån utbildning för anställdas hundar. Det säger Line Steffensen som är hundkonsult och utbildar tjänstehundar.

– Det är stort och växer hela tiden, säger hon.

Varför är det så tror du?

- Därför att de ser värdet av det. Det är effekter som att det är gladare personal, det blir roligare på jobbet och det blir också lättare att hantera olika människor med till exempel demens och aggressioner. De har stor hjälp av detta.

Utbildningen handlar mycket om hygien och disciplin, man kollar att hunden är frisk såväl mentalt som fysiskt. Hundarna lär sig bland annat att larma när någon har ramlat och att motivera människor som vårdas i kommunala verksamheter att röra på sig.

– När man kommer med Malte och man ska ut och promenera så är det lättare att få dem att följa med, säger Eva Rapp.