Fackförbund satsar tiotals miljoner på pseudovetenskap

2:03 min

Fackförbundet Unionen har satsat tiotals miljoner kronor i personalutveckling som bygger på pseudovetenskap. Kritiska forskare får  rådet att gå kurserna. 

Det handlar om så kallad kommunikologi, som av grundarna beskrivs som en lära som identifierat framgångsnycklar inom kommunikation, men som motsätter sig en oberoende vetenskaplig granskning.

Bland annat har cheferna på unionen fått krypa runt på golvet på alla fyra i tron att det skulle förbättra deras beslutsfattande.

– Jag är övertygad om att om jag mår bra som människa och är hel som människa i balans så påverkar det mitt beslutsfattande till det bättre. Hur man åstadkommer det finns det flera metoder för.

Så försvarar Hanna Brandt-Gonzales, kanslichef på Unionen, chefernas krypande på golvet - en övning som enligt kommunikologin leder till bättre kontakt mellan hjärnans olika delar och därmed alltså skulle stärka beslutsfattandet. Men det och andra påståenden som görs kring hur hjärnan fungerar avfärdas av ledande hjärnforskare som trams och myter.

Unionens satsning på kommunikologi ställer all annan personalutveckling i skuggan och beräknades redan 2010 kosta minst 23 miljoner kronor. Idag har de flesta av förbundets 900 anställda fått gå kurser i kommunikologi och ett 50-tal chefer har dessutom vidareutbildats till så kallade certifierade kommunikologer.

Men kritiska medarbetare som vetenskapsradion talat med jämför kommunikologin med scientologikyrkan och kallar utbildningen för lekstuga och slöseri med tid.

– Det låter förskräckligt, det du beskriver har inget med unionens utvecklingsarbete att göra, säger kanslichefen Hanna Brandt Gonzales.

Förutom krypandet på golvet kommer kommunikologerna med påståenden om att andra specifika rörelser ger både bättre hälsa och gör utövarna smartare. Men en oberoende granskning av hur de kommit fram till det vill de inte ställa upp på. Kritiska forskare får i stället rådet att gå deras kurser.

Mattias Lundberg är forskare inom psykologi på Umeå universitet.

– Man ska ha klart för sig att det är ganska lätt att sälja in grejer, inte minst som i det här fallet där man ger uttryck för att det skulle vara en forsknings- eller vetenskapsbaserad produkt man faktiskt säljer. Som det är i dag kan man säga en sak utan att överhuvudtaget ha det prövat, så vi vet inte vad kommunikologi egentligen är, säger Mattias Lundberg.

Vetandets värld sänder idag 12.10 den första delen i serien Psykobabblarna - om hur pseudovetenskap sprids i Sverige.