Saudiska bidragsgivare styr Örebroskola

Saudiska finansmän vill sprida en strikt och konservativ islam i Sverige. De planerar för högskola, imamutbildning och informations- och rådgivningscenter. Än så länge driver de enbart en grundskola i Örebro, Al-Salamskolan i Örebro.

Den före detta rektorn, Elisabeth Söderling berättar att musik inte var tillåtet på skolan.

– Det var väl diskussioner kring det med musik. Men det som absolut var det bästa var trummor, säger Elisabeth Söderling.

Fick du lyssna på radio?

– Inte gärna, nej. Det var musiken som var det störande inslaget. Pratet var inget problem. Men musikinslagen var inte så populära.

Saudiska bidrag
Den förening som fick tillstånd från Skolverket att starta skolan saknade fortfarande pengar. Men när saudiska finansiärer erbjöd pengar kunde skolan komma igång.

Idag finns inga av grundarna till Al-Salam skolan kvar i skolans ledning, utan skolan drivs av en stiftelse som styrs av saudier.

De saudiska finansiärerna skjuter till 150 000–200 000 kronor varje månad och på skolan går knappt 60 elever.

Ingen på skolan eller i stiftelsen vill svara på Kalibers frågor.

Finansiärer granskas inte
Skolverket har nyligen besökt skolan men slutsatserna av det besöket blir färdiga först om ett par månader. Patrik Levin på Skolverket säger att myndigheten inte brukar granska finansiärerna.

– Vi har inte i normalfallet skäl att fråga vem som ska skjuta till pengarna, vem är han och vad gör han, vad representerar han. Det faller utanför det område som vi är satta att utreda om du förstår vad jag menar.

Kaliber har pratat med åtta av de elva svenska friskolor som har islam eller arabiska som inriktning. Flera säger att de kan tänka sig att ta emot såna här bidrag. Men fyra säger att de inte kommer att acceptera pengar som är förenade med krav.

En skola har själv kontaktat saudiarabiska bidragsgivare. En har blivit erbjuden finansiering, men tackat nej.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se