ULRICEHAMN

Vill ha motorväg mellan Ulricehamn och Jönköping

1:32 min

Ulricehamns och Jönköpings kommuner har startat lobbyarbete för att göra motorväg av riksväg 40 mellan de båda kommunerna.

I veckan som gick träffades politiska toppar från båda kommunerna tillsammans med Region Jönköpings län och man kom överens om att börja utreda möjligheterna tillsammans, berättar Ann-Mari Nilsson, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

- Vi har kommit överens om att vi gemsamt ska göra en åtgärdsvalsstudie som visar på de brister som finns men även möjligheter med att göra motorväg hela sträckan. Vi ser ju att trafiken nu ökar med allt vad det innebär med kapacitetsbrister, säger Ann-Mari Nilsson.

Under oktober 2015 invigdes den sista sträckan motorväg fram till Ulricehamn från Göteborg sett, men riksväg 40:s sträckning från Ulricehamn till Jönköping är fortfarande så kallad två plus ett-väg.

Men nu har kommunerna tillsammans med Region Jönköpings län kommit överrens om att göra en åtgärdsvalsstudie som visar på vilka brister vägen har idag men även lyfta fram de möjligheter som finns om man gör om riksväg 40 till motorväg. Det här blir sedan ett viktigt redskap när man på allvar börjar lobbyarbetet gentemot staten för att få in det i de planer som finns över framtida investeringar i infrastruktur som vägar och järnvägar.

- Vi har ju en enorm potential att växa mot Jönköping och det vill vi jättegärna göra. Får vi klart med detta under en tioårsperiod så är jag jättenöjd. Det är en angelägen fråga, därför har vi lyft upp den nu på dagordningen och arbetar med den gemensamt, säger Mattias Josefsson, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Ulricehamn.