Finländska kvinnor berättar om övergrepp på Twitter

2:58 min

I Finland sprids just nu kvinnors egna berättelser om sexuella övergrepp och ofredanden i sociala medier, i reaktion på den stora mediedebatt som pågår om tryggheten i samhället.

"En gång blev jag antastad av en äldre man på en bar. Han försökte komma under min tröja med sina händer och tog på mina lår. Jag och min kompis flyttade till ett bord längre bort men han följde efter och slutade inte förrän efter att jag högljutt sa till honom flera gånger."

Så skriver finländskan Sofia på Twitter. Ett av många tusen vittnesmål under hashtagen #lääppijä, på svenska "tafsaren", från kvinnor som upplever att deras utsatthet i det offentliga rummet nu används som förevändning i andras politiska kampanjer, inte minst i anti-invandringskampanjer, utan att de själva tillfrågas.

Också i Finland har en högljudd diskussion pågått i både traditionella och sociala medier om vad som hände under nyårsnatten i tyska Köln. Kopplingar har gjorts till polisuppgifter om ofredanden också på Helsingfors gator under nyårsnatten. Ofredanden vars omfattning ännu är högst oklar, endast ett fåtal ärenden har kommit till polisens kännedom.

Men en finsk polischefs uttalande till den brittiska tidningen The Telegraph har väckt ilska i hemlandet. I artikeln som fått stor internationell spridning påstår polischefen att sexuella trakasserier på gator och i parker inte förekommit i Finland förrän under den senaste tiden då landet tagit emot rekordmånga flyktingar.

Det finländska Kvinnosaksförbundet Unionen skrev igår i en debattartikel:

"Från de kvinnor i Finland som råkat ut för sexuella ofredanden sedan de var fem år gamla, och med tanke på polisens och brottsofferforskarnas egen tydliga statistik, har bara en fråga till polisen: Hur vågar ni?"

Unionens ställningstagande och den pågående twitterkampanjen har uppmärksammats stort och kvinnorna som berättar om övergrepp och trakasserier hyllas för sitt mod och många är av åsikten att diskussionen om sexualiserat våld nu behöver föras på bred front.

Hashtagen #lääppijä har också hamnat i politikens centrum då en Helsingforspolitiker från regeringspartiet Sannfinländarna kommenterade ett inlägg från journalisten och tv-programledaren Tiina-Rakel Liekki, om hur två män i tv-studion försökt filma under hennes kjol under en pågående direktsändning.

Tiina-Rakel Liekki har ett förflutet som porrfilmsskådespelare och sannfinländaren Jukka Wallin ansåg att hon därför borde vara glad för att någon ville filma hennes underliv. Partiledningen fördömde igår uttalandet och lovade att det skulle tas upp internt.

Många hoppas nu att den stora och brokiga diskussion som pågår i Finland om kvinnors trygghet i samhället ska leda till att fler av de våldsbrott som begås mot kvinnor anmäls, utreds och lagförs, vilket sällan är fallet idag.

"Om våldet mot kvinnor nu äntligen börjar fördömas i sin helhet, så är det en bra utveckling" skriver Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat på sin ledarsida idag.