EU: Turkiet gör för lite i flyktingfrågan

1:58 min

Turkiet gör inte tillräckligt för att stoppa strömmen av flyktingar och migranter mot Europa, anser EU. EU-kommissionären Frans Timmermans är därför i dag i den turkiska huvudstaden Ankara för att diskutera migrationsfrågan med ansvariga.

De två parterna kom i slutet av november överens om att Turkiet skulle få närmare 30 miljarder kronor i utbyte mot en hårdare gränskontroll, men människor fortsätter att ta sig från den turkiska kusten till Grekland.

EU:s ledare är långt ifrån nöjda med Turkiets ansträngningar att stoppa flyktingar och migranter. Förändringarna är för små efter avtalet den 29 november, enligt EU-kommissionen.

Över 2 000 människor har varje dag nu på det nya året kommit över vattnet från Turkiet till Grekland. Strömmen avtar inte. Det kommer visserligen hälften så många som under toppmånaden oktober, men havet har legat lugnt vissa dagar och båtar fortsätter att landa tusentals flyktingar, som registreras på till exempel den grekiska ön Lesbos. Många har också dött, uppemot 50 personer har drunknat i år.

Prognosen är att 2016 blir minst lika intensivt vad gäller flyktingar och migranter, som förra året. För EU är det därför viktigt att förhoppningarna på hjälp från Turkiet att minska antalet asylsökande i Europa infrias. EU-kommissionären Frans Timmermans uppdrag i dag är att trycka på ordentligt igen i Ankara.

EU:s medlemsländer brottas samtidigt med att de inte är ense om flyktingpolitiken, varken kring att skapa en ny gemensam gränskontrollmyndighet eller att fördela de asylsökande sinsemellan sig och över hela Europa. Endast 272 asylsökande av de 160 000 som ska omfördelas har flyttats från ett land till annat.

Det går trögt medgav EU-kommissionären Frans Timmermans på en presskonferens före helgen, och hans budskap var att det brådskar.