Sävsjö

Kritik mot tillfälliga bidrag

1:48 min

Nu kommer kritik mot hur reglerna kring det extra statsbidrag som delats ut till kommuner pga den stora flyktingmottagningen. Pengarna är tillfälliga och får bara användas under 2016. Men det begränsar kommunernas möjligheter säger Stefan Gustafsson (KD) kommunalråd i Sävsjö.

När flyktingvågen var som mest intensiv i höstas gjorde regeringen en uppgörelse med Vänsterpartiet och Alliansen om flyktingpolitiken. I den uppgörelsen ingick ett extra stöd till landets kommuner. Totalt 10 miljarder kronor, ca 380 miljoner till kommuner och region i Jönköpings län.

Pengarna skulle vara ett stöd under 2016 för de kommuner som tagit emot många flyktingar. Men nu vet inte kommunerna riktigt hur man ska använda pengarna.

– Bekymret är att man inte kan göra driftsinsatser som sen avslutas efter ett år, det skulle bli väldigt negativt. Man vill ju göra saker som får ett bestående värde, säger Stefan Gustafsson (KD) kommunalråd i Sävsjö.

Stefan Gustafsson skulle helst se att man fick använda pengarna under en längre period, flera år. Då skulle man kunna satsa på SFI och projekt som skulle kunna skapa nya jobb och nya företag.

– Det handlar ju om att lära sig svenska väldigt snabbt. Det handlar om att människor kommer i arbete. Det handlar om att jobba med nyföretagande men vårt bekymmer är att finansieringen bara finns för 2016, så det gäller att hitta vägar så att man kan lösa att det inte bara blir under ett år, utan långsiktigt.

Sävsjö kommun får ca 35 miljoner och Stefan Gustafsson är tacksam för pengarna. Får man bara använda dem till rätt saker under en längre period kan de bli avgörande för lyckad integration.

– Det innebär att vi skulle kunna jobba med att de som kommer till oss också kan inkluderas, integreras i samhället snabbare och på ett bättre sätt.

Stefan Gustafsson uppmanar nu regeringen att ändra villkoren för anslaget.

– Ge oss långsiktiga spelregler. Ge oss den möjligheten och ge oss bra resurser så ska vi göra något riktigt bra av det.