Pressmeddelande 2016-01-12

Succéserien Matens pris tillbaka

Det råder eko- och vegotrend i Sverige, men också lågpris- och köttfrossa. Det har aldrig varit så lätt att äta bra men heller aldrig så frestande att göra fel. I fyra nya program i serien Matens pris med start 18 januari granskar de prisbelönta reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman hur vi och miljön påverkas av maten vi äter.

I Matens pris frågar man sig vad de färglada, blänkande frukterna och grönsakerna egentligen innehåller? Ska man verkligen äta nötter från torkans Kalifornien? Och varför fortsätter vi äta socker och kött som aldrig förr när vi vet att trycket på miljön är för stort och att det gör oss sjuka och feta?

– Med den här programserien vill vi hjälpa konsumenterna att göra välinformerade val i butikerna. Som det ser ut nu kan ju den globala livsmedelsindustri vara på god väg att förstöra både vår planet och vår hälsa, säger reportern Daniel Öhman.  


Serien Matens pris startar måndag 18 januari kl. 10.00 i P1 och finns för efterhandslyssning på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Tidigare avsnitt i serien Matens pris finns här:
http://sverigesradio.se/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544


Om reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman
Malin Olofsson, född 1979. Frilansjournalist. Belönad med Stora Journalistpriset (För Matens pris) och årets miljöjournalist två gånger (tillsammans med Daniel Öhman). Producerade nyligen den mycket uppmärksammade SVT-dokumentären ”Världens bästa kyckling”. Författare till boken Matens pris (2011 Reporto).

Daniel  Öhman, född 1973. Reporter på Ekot. Belönad med Stora Journalistpriset två gånger (för Matens Pris och Saudiaffären) och årets miljöjournalist två gånger (tillsammans med Malin Olofsson). Har också tillsammans med Bo-Göran Bodin som enda svenskar vunnit världens finaste pris i grävande journalistik, IRE Medal som delas ut av USA:s grävande journalister. Författare till boken Maten pris (2011 Reporto) och Saudivapen (2014).

Pressbild:
Matens pris. Daniel Öhman och Malin Olofsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/images/2938/3628610_3000_2000.jpg


För mer information, intervjuförfrågningar och förhandslyssning, vänligen kontakta:

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-702500

Daniel Öhman, reporter
daniel.ohman@sverigesradio.se
0730-567026

Twitter: @ohmandaniel