Nu arrangeras ett upprop för ett litteraturens hus i Dalarna

1:55 min

Litteraturen som konstform behöver en egen arena. Det menar bland annat författare, politiker och litteraturvetare, och idag startar de ett upprop för ett litteraturens hus i Dalarna. Litteraturen behöver utvecklas och stärkas, säger författaren Lena Kallenberg.

En rad olika personer från bland annat bibliotek, Högskolan Dalarna och ABF tycker att litteraturen behöver en egen arena, och idag arrangeras ett upprop för ett litteraturens hus. Även politiker, journalister, litteraturvetare och författare står bakom det här uppropet som arrangeras i Falun idag.

– Litteraturen behöver utvecklas som konstform, och den har ju ingen egen institution som andra konstformer har. Och litteraturen som konstform behöver fördjupas och stärkas och utvecklas, och det är därför vi har tagit det här initiativet, säger författaren Lena Kallenberg.

– Så vi har gjort ett upprop och idag offentliggör vi våran idé om att bilda en ideell förening för att starta ett litteraturens hus, fortsätter hon.

Vad kommer huset innehålla?

– Vi har tänkt oss att det kan innehålla en boksamling, och vi har tänkt oss att litteraturens hus skulle vara i ett av husen i Brunnsvik, gamla biblioteket. Och idén med etiketten med litteraturens hus är att det ska kunna användas i seminarieverksamhet, i uppläsningsverksamhet och debatter. 

Den 17 mars kommer det bli ett offentligt möte och där kommer man bilda en ideell förening och välja styrelse och planera verksamheten.