Försvarministern presenterar försvarsavtal med Danmark

1:52 min

Sverige ska skriva ett militärt samarbetsavtal med Danmark. Det berättade försvarsminister Peter Hultqvist idag för Dagens Nyheter och bekräftade avtalet under sitt tal vid organisationen Folk och Försvars rikskonferens.

Avtalet med Danmark ska till exempel kunna innefatta byte av information och att kunna använda varandras baser och hamnar. Men det som beslutats i dagsläget är endast att en process för att utreda hur samarbetet ska se ut ska inledas, så konkreta detaljer kommer att komma vid ett senare tillfälle.

Igår och i dag har dock statsminister, utrikesministern och försvarsministern betonat att den svenska alliansfriheten ska vara kvar, men trots att Danmark är ett Nato-land och att ett värdlandsavtal med Nato ska klubbas igenom i Riksdagen i år så säger försvarsministern att det inte handlar om man sakta närmar sig försvarsalliansen.

– Det handlar det inte alls om det utan vi gör det här fullt öppet, det är inget som döljs. Avtalet utgår ifrån att vi är militärt alliansfria, men det här är ju grannländer vi måste förhålla oss till. Vi har gemensamma intressen med Danmark, bland annat i hanteringen av öresundsregionen så jag ser inte detta som särskilt kontroversiellt eller konstigt.

Det militära avtalet med Danmark är endast avsett för verksamhet i fredstid och inte i en eventuell konfliktsituation. Men Peter Hultqvist menar att det kan vara en ömsesidig tillgång ändå.

– Det är väldigt viktigt att man har ett grepp över det som händer. Det är också så att vi kan ha fördelar bägge två av att kunna använda varandras hamnar och baser i olika lägen.