Elin Nilsson (M) om att leva under hot

4:21 min

Sundsvallspolitikern Elin Nilsson (M) har återigen utsatts för hot. Hot som nu börjat begränsa hennes liv men hon vägrar låta dem tysta henne.

Den här gången handlar det om anonyma hot i appen Snapchat.

– Jag får mycket allmänt hat om att jag är ful och så men just det här är från en enskild person, det kom här om dagen. Att jag är en horunge och att den personen vet var jag bor. Det är direkta personhot mot mig, säger Elin Nilsson (M).

Vad har det fått för konsekvenser?

– Jag har fått vaktskydd under våra sammanträden på kommunen, säger Elin Nilsson som hade det igår under kommunstyrelsens möte. Jag har även fått ett överfallslarm.

Vad gör du när ett hot kommer?

– Jag ringer polisen direkt och sedan börjar man tänka. Är det värt att de ska få ta en del av min frihet? Men jag kan ju inte sluta göra det jag gör för då blir jag ju ofri på riktigt.

Vad gör polisen då?

– De tar in anmälan och säger att de ska höra av sig, men sist när jag anmälde så la polisen ner det. Jag tycker det är tråkigt för det här måste tas på allvar, oavsett var det begås. Här ligger polisen efter tycker jag.

Hur känns det?

– Det känns väldigt jobbigt. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var orolig. Därför att jag har märkt att det har trappats upp. Jag får mycket kommentarer om människor som vet var jag varit och när jag varit där.

Det finns även personer som uppmanat henne att inte skriva så mycket på sociala medier om vad hon gör och vad hon befinner sig. Men själv ser hon inte att problemet ligger där.

Man brände åsiktsstarka kvinnor på bål långt innan det fanns sociala medier så det här har inte med det att göra.

Vad har du ändrat på i ditt liv?

– Jag går inte själv, jag har blivit mer uppmärksam och någon som står mig nära vet alltid var jag är.

Är du rädd?

– Ganska rädd är jag faktiskt. Nu har de gett sig på mitt hem, den sista trygga punkten man har. Jag har ju levt här hela mitt liv, det är min hemstad, jag är född och uppvuxen här och jag ska kunna vara trygg här men nu kan jag inte det.

Är det värt att fortsätta med politik?

– Ja, det är det verkligen. De kan inte ta min röst ifrån mig.