Presidentvalet i USA

Obamas sista State of the Union-tal

1:50 min

President Barack Obama i USA höll sitt sista tal om tillståndet i landet, State Of The Union, för några timmar sedan. Obama, som har ett år kvar, uppmanade kongressen att samarbeta och det amerikanska folket att ta sitt ansvar för demokratin.

– Det är en av de få saker jag sörjer under min tid som president, att hätskheten och misstänksamheten mellan partierna har förvärrats i stället för att förbättras, sade president Barack Obama.

Utan kompromisser avstannar demokratin, fortsatte han och föreslog, under starka applåder, att folket ska kräva begränsad makt över politiken för dem med mycket pengar.

Talet var fullt av referenser till vad som sagts under den pågående valrörelsen av Obamas politiska motståndare:

– När politiker förolämpar muslimer, eller när en moské vandaliseras, eller ett barn blir retat så gör det oss inte säkrare, sa presidenten som avvisade all politik byggd på ras eller religion.

Republikanernas toppkandidat, Donald Trump, som säkert var en av måltavlorna, tweetade sin kommentar till talet:

"Verkligen tråkigt, långsamt, håglöst och väldigt svårt att titta på."

Barack Obama lovade att försöka stänga Guantanofängelset under den tid han har kvar, ett av hans tidigaste löften som president. Han uppmanade kongressen att lyfta handelsembargot mot Kuba och att godkänna hans beslut att använda militär makt mot terrororganisationen IS, ett godkännande Obama begärt i månader:

– Om kongressen menar allvar vinna det här kriget och skicka en signal till vår militär och till världen så godkänn beslutet. Rösta om det.

IS hotar inte USA:s nationella existens, sade Obama, att beskriva det så gynnar bara dem, menar han.

– Vi ska kalla dem det de är mördare och fanatiker som ska utrotas, jagas och krossas.

Barack Obama sade att det är futtiga fantasier att påstå att amerikansk ekonomi är dålig och pekade bland mycket annat på den minskande arbetslösheten.

Han manade till samarbete om skattesänkningar för låginkomsttagare, billigare utbildning för alla och ett förstärkt trygghetssystem.