Matens pris är tillbaka

Aldrig förr har vi konsumerat så mycket mat som nu. Ändå tar den en minskande del av vår hushållskassa. Maten är billig och vi köper bara mer och mer.

Det här är serien om den billiga maten. Om det du inte får veta hur noga du än läser på innehållsförteckningen. Det handlar om baksidan av en livsmedelsproduktion som skruvats upp till max.

Fyra nya program 2016

I fyra nya program 2016 ställer Matens Pris frågan vad de färgglada, blänkande frukterna och grönsakerna egentligen innehåller? Ska man verkligen äta nötter från torkans Kalifornien? Och varför fortsätter vi äta socker och kött som aldrig förr när vi vet att trycket på miljön är för stort och att det gör oss sjuka och feta?

Det råder eko- och vegotrend i Sverige, men också lågpris- och köttfrossa. Det har aldrig varit så lätt att äta bra men heller aldrig så frestande att göra fel.

Den industriella matproduktionen vi har idag är inte hållbar. Fortsätter vi som idag kommer jordens ekosystem inte klara sig.

Matproduktionen står för upp till en tredjedel av de globala utsläppen av klimatpåverkande gaser. Grundvattenreservoarerna är på väg att tömmas och den fossila energin som förser jordbruket med uppvärmda växthus, konstgödsel och bekämpningsmedel tar snart slut.

Maten vi äter skadar också våra kroppar. Vi sätter i oss för mycket energi och framförallt för mycket kött och socker. Resultatet är att vi är fetare än aldrig förr och den dåliga kosten leder till livsfarliga sjukdomar.

Livsmedelsindustrin producerar inte främst det som är bra för oss och vår planet utan vad som går att sälja till minsta möjliga kostnad.

Serien Matens Pris började sändas 2010 med uppföljande program under 2011. Våren 2016 sänds fyra program med start måndag 18 januari. P1 klockan 10 och här på webben eller i mobilen Sveriges Radio Play.

Delta: Gilla oss på Facebook eller diskutera på taggen #matenspris

Kontakt

Daniel Öhman, född 1973. Reporter på Ekot. Belönad med Stora Journalistpriset två gånger (för Matens Pris och Saudiaffären) och årets miljöjournalist två gånger (tillsammans med Malin Olofsson). Har tillsammans med Bo-Göran Bodin belönats med världens främsta pris för grävande journalistik, IRE Medal som delas ut av USA:s grävande journalister. Författare till boken Maten pris (2011 Reporto), Saudivapen (2014, Albert Bonnier) samt kommande Miljödieten (2015 Bonnier Fakta).

E-post: daniel.ohman@sverigesradio.se

Twitter: @ohmandaniel

Malin Olofsson, född 1979. Frilansjournalist. Belönad med Stora Journalistpriset (För Matens pris) och årets miljöjournalist två gånger (tillsammans med Daniel Öhman). De senaste åren verksam i Sydafrika, Producerade nyligen den mycket uppmärksammade SVT-dokumentären ”Världens bästa kyckling”. Författare till boken Matens pris (2011 Reporto).