Ryssland rustar försvaret

1:19 min

Ryssland expanderar försvaret ytterligare och skapar tre nya militära regementen i västra Ryssland. Det blir också nya divisioner med strategiska kärnvapen. Det sa försvarsministern Sergej Sjojgu vid en tv-sänd presskonferens i dag.

Fem regementen för strategiska kärnvapen ska tas i bruk i år, enligt den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu. Dessutom kommer tre nya divisioner placeras i västra Ryssland. Det kommer att byggas med all infrastruktur och bostäder för militären där, enligt försvarsministern.

Satsningen är en del av mångmiljardsatsningen på upprustning av den ryska försvarsmakten. I rysk tv visades samtidigt reportage från ett befintligt regemente i Voronesj där robotar av typen Topol M finns.

Försvarsministern sa också att huvudinriktningen är att stärka försvarets strategiska kärnvapenstyrkor och fullfölja moderniseringen. Det gäller marina baser där kärnvapenbestyckade ubåtar finns, liksom baser där långdistansrobotar finns.

Någon motivering till nysatsningarna gavs inte och inte heller uppgavs var i västra Ryssland de tre nya regementena ska placeras. Däremot sa försvarsministern att Ryssland fortsätter att etablera sitt försvar både i Arktis och på de kurilska öarna. Öar som Ryssland kontrollerar. Japan hävdar att de fyra sydligaste öarna tillhör Japan.