Ensamstående kan få hjälp att skaffa barn

2:23 min

Idag fattar riksdagen beslut om ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som i dag finns för gifta par, registrerade partner och sambor. 

Detta är ett beslut som många ensamstående barnlösa runt om i landet väntar på med spänning.

– Ju äldre man blir, desto mer tänker man på barn. Att inte leva i ett heterosexuellt förhållande gör det svårare. Som homosexuell är det svårt nog, men som ensamstående är det ännu svårare, säger Olofströmsbon Elena Bockman. 

Längtan efter barn
Hon lever idag i ett lesbiskt förhållande och har alltså möjlighet att få assisterad befruktning. Men hon minns åren som ensamstående med barnlängtan.

– Jag förstår inte varför man inte ska få hjälp med det när andra som är i ett förhållande får det, säger Elena Bockman.

Avgörande idag
Idag avgörs alltså frågan. Socialutskottet föreslår att riksdagen ska säga ja till regeringens förslag om att ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som gifta par, registrerade partner och sambor.

Ensamstående kvinnor som genomgår en insemination eller befruktning utanför kroppen, så kallad IVF, blir då barnets enda rättsliga förälder.

Men både utredningen och regeringens förslag har kritiserats för att det skapar barn som bara får en förälder redan från början. Men det duger inte som motargument anser Jim Friberg, RFSU:s representant i Blekinge.

– Den risken finns ju i alla lägen. Jag säger snarare "varför ska man hela tiden jaga möjligheten att vara två", säger Jim Friberg.