Bättre skridskoteknik ger Frölunda-spelare fördelar

1:52 min

SHL:s serieledare Frölunda har som enda ishockeyklubb i världen deltagit i en forskningsstudie med syftet att hitta den perfekta skridskoåkningen.

– Enkelt sagt handlar det om att komma så långt som möjligt på varje skär för att åka snabbt, säger Andreas Larsson, skridskotränare i Frölunda, till Radiosporten.

Larsson har jobbat tillsammans med två forskare, Glenn Björklund och Mikael Swarén, vid Nationellt Vintersportcentrum i Östersund. Resultat av den världsunika forskningen på skridskoteknik offentliggörs senare under våren, vilket följs med stort intresse från bland annat NHL.

– Kan man lära sig något utav det vi kan mäta nu och redan nu kunna forma framtidens hockeyspelare, det är ju såklart jättestimulerande för en sån skridskonörd som mig själv, säger Andreas Larsson som menar att Frölundas spelare har förbättrat sin skridskoteknik tack vare forskningen och att man nu har en liten fördel gentemot andra, konkurrerande SHL-klubbar.

– Ja, så är det faktiskt, säger Larsson.

Vem i Frölunda är bäst på att åka skridskor?

– På kort sträcka är det Anton Axelsson och på längre är det Mats Rosseli Olsen.

Rent konkret så har forskarna Glenn Björklund och Mikael Swarén bland annat använt en sula som de lagt i Frölunda-spelarnas skridskor. Sedan har de via trådlös teknik mätt hur trycket är fördelat i skridskon och på så sätt kunnat avläsa hur symmetriska åkarnas fötter är i olika lägen.

Björklund och Swarén säger att de har ögonen på sig, inte minst från NHL, eftersom forskningen är världsunik. I dag används forskningen för att öka prestationen hos befintliga elitspelare, men i förlängningen ser forskarna att det här kan vara en produkt för spelaragenter som vill hitta rätt spelare till rätt klubb.

Mer om Frölunda och forskningen på skridskoteknik hör du i veckans avsnitt av Radiosportens hockeypodd Istid, som publiceras vid 16-tiden på eftermiddagen.